Stavba domu 1 – Výber pozemku

16. marca 2019, martiner33, Nezaradené

Kto by nechcel vlastné bývanie v dome? No jo, nie každý túži po dome, ja áno!

Približne do 14 rokov som vyrastal v bytovke, potom som sa presťahovali do domu. Po ukončení štúdia som túžil po vlastnom bývaní a tak som si kúpil byt. Posledných 9 rokov teda bývam na byte na sídlisku, vo veľkometrážnom byte (približne 100 m2).

V poslednom čase ma to ťahá do domu, samozrejme že je to môj celoživotný sen, hlavne však kvôli deťom – sľúbil som im že v roku 2019 ideme do domu. Podarí sa mi to? Držte palce.

V tomto blogu budem postupne popisovať ako som pozemok hľadal, na čo všetko som narazil a verím že to bude pokračovať úspešne stavbou domu.

Veľmi dlho ma odradzovali vysoké ceny pozemkov, stále čakám kedy praskne tá bublina.

Najprv zhrniem moje prvotné požiadavky:

Je toto možné v takej cene?

Keď som si pozrel tak pribežne inzeráty, zistil som že som veľký optimista 😊

Už dlhšiu dobu ľudia “nevedia“ čo majú pýtať za byty, domy a pozemky. Toto sa mi znova potvrdilo, obzvlášť blízko Nitry kde sa ceny pozemkov šplhajú k 80 až 100 eur za meter štvorcový.

Videl som asi 20 pozemkov a zistil som že je problém nájsť pozemok ktorý by spĺňal všetky moje požiadavky. Buď je pozemok drahý, príliš úzky, prístupová cesta veľmi strmá prípadne v spoluvlastníctve susedov, atď.

Musel som teda prejsť ku kompromisom. Cenovo som nechcel ísť vyššie, rozlohovo zase iste nie smerom nadol, pozemok na hlavnej ceste tiež nie, musí byť slnečný. To je základ. Vedel by som však ísť na dedinu kde nemusí byť občianska vybavenosť, nejaké tie inžinierske siete by som oželel (kanalizácia).

Hľadaním na internete som narazil na pár pozemkov ktoré cenovo neboli až tak uletené, avšak prijal som nejaké kompromisy.

Nakoniec som našiel pozemok, ktorý sa stal favoritom.

Parametre:

Poviete si, to si ale riadne ukrojil zo svojich požiadaviek. Nuž, život je zmena a ja niesom ochotný dať za pozemok viac ako som dal. Síce verím že za málo peňazí sa nedá kúpiť veľa muziky, myslím si ale že toto bude pre nás fajn.

Viď nižšie foto pozemku:

Prešiel som sa po ulici, aj po dedine, navštívil zdvorilostne susedov a tak som sa rozhodol že to kúpim.

Čo ma teraz čaká?

O tom chcem napísať v ďalšej časti.

Myslím si však že toto bola najľahšia i keď veľmi dôležitá cesta k cieľu – stavba domu!